Torbágyi Hírek 2021.10.03. Évközi 27. vasárnap

okt. 5. kedd 18.oo – szentmise
okt. 7. elsőcsütörtök 18.oo – igeliturgia
okt. 9. szombat 18.oo – szentmise
okt. 10. vasárnap   8.45 – szentmise

11.15 – szentmise

  • Elsővasárnap van, délután 3 órakor is tartunk szentségimádást a templomban.
  • Elsőcsütörtök lesz, okt. 7-én, Rózsafüzér Királynője ünnepén igeliturgiában imádkozzunk papi és szerzetesi hivatásokért!
  • Jövő szombaton és vasárnap átadhatjuk kárpátaljai testvéreink megsegítésére szánt adományainkat.
  • Október második felében két zarándoklaton is részt vehetünk.

Okt. 23-án, szombaton buszos zarándoklatot szervezünk plébániánk minden korosztálya számára. A közelmúltban felújított Bodajki Segítő Szűz Mária Kegyhelyre utazunk. Reggel 8-kor indulunk, 3 óra körül érkezünk haza. Részleteket lejjebb olvashatunk.

Okt. 30-án az etyeki plébánia által évenként szervezett gyalogos zarándoklatba kapcsolódhatunk be a makkosmáriai Fogolykiváltó Boldogasszony Kegytemplom látogatására. Szt.József-év van, felajánlhatjuk ezt az utat családjaink felelős férfi tagjaiért. Lehetőségünk nyílt, hogy ide is buszt szervezzünk, ami Biatorbágyról át tudná szállítani Budakeszire azokat az idősebb testvéreket, ill. kisgyermekes családokat, akik szívesen részt vennének a szentmisén, de a gyaloglást nem tudják vállalni. Aki igénybe szeretné venni az autóbuszt, kérjük, jelezze a sekrestyében!

Mindkét zarándoklat ingyenes.

Októberi zarándoklataink részletei:

Okt. 23. szombat -Bodajk – „Anyai palástod fordítsd oltalmunkra”

A közelmúltban felújított Bodajki Segítő Szűz Mária Kegyhelyre szervezünk buszos zarándoklatot plébániánk minden korosztálya számára. Gyülekező 7.30 – 7.45 között a torbágyi plébánia előtti parkolóban. 9 óra körül érkezünk Bodajkra, ahol Mária-litánián veszünk részt. Megtekintjük a felújított templomot és zarándokudvart, a kiállítást, valamint mesélnek nekünk a hely történetéről is. 11.30-kor szentmisén veszünk részt, majd a közeli kálváriadombon keresztutat járunk. Reméljük, marad idő egy rövid sétára. Étkezés hátizsákból, hazaindulás 14 órakor. Várjuk a jelentkezéseket a sekrestyében!

Okt. 30. szombat – Makkosmária – “A családok felelős férfi tagjaiért”

Az etyeki plébánia által évenként szervezett gyalogos zarándoklatba kapcsolódhatunk be a makkosmáriai Fogolykiváltó Boldogasszony Kegytemplom látogatására. Idén Szent József-év van, ezért felajánlhatjuk az utat családjaink felelős férfi tagjaiért.

A zarándoklat Etyekről 7 órakor indul, Biatorbágy Fő terén csatlakozhatunk 9.30 körül. Kb. 15 órára érkezünk Makkosmáriára, ahol szentmisével zárul az út. Lehetőség van arra, hogy buszt szervezzünk, ezért kérjük, aki ezt szeretné igénybe venni, jelezze! Az autóbusz Biatorbágyról át tudná szállítani Budakeszire azokat az idősebb testvéreket, ill. kisgyermekes családokat, akik szívesen részt vennének a szentmisén, de a gyaloglást nem tudják vállalni. Rövid séta ekkor is szükséges, mert Budakeszin gyalog kell felmenni a makkosmáriai templomhoz, ami kb. 15-20 perces gyaloglás az erdőben.

További elérhetőségek kérdés esetén:

Bodnár Angelika 70/334 6184 (15 óra után), bodnarangelika1@gmail.com

Dori Gabriella 30/646 6261, hdorigabi@gmail.com

Október 8. – Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya, főünnep

Szent István halála előtt Mária oltalmába ajánlotta koronáját és országát. Felajánlása óta a Magyarok Nagyasszonyaként is tiszteljük a Szűzanyát. A külön ünnepet XIII. Leó pápa engedélyezte népünk számára. 1980. okt. 8-án Szent II. János Pál pápa kápolnát szentelt a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére a Szent Péter-bazilika altemplomában.

A Patrona Hungariae sajátos ikonográfiája a napba öltözött asszony ábrázolásából bontakozott ki:

a Szűzanya fejére a tizenkét csillagú korona helyett a magyar Szent Korona került, a karján ülő kis Jézus kezébe az országalma, Mária másik kezébe pedig az ország jogara.

Mi magyarok elsőként, ám nem egyedül tiszteljük nemzeti patrónánknak a Boldogságos Szűz Máriát. Bajorországban 1620-ban, a fehérhegyi csata után kezdték nemzeti pártfogóként tisztelni, Franciaországot XIII. Lajos király 1638-ban, Ausztriát III. Ferdinánd 1647-ben ajánlotta Máriának. János Kázmér király 1656-ban nyilvánította a Szűzanyát Lengyelország Királynőjévé. A későbbi századok folyamán először Mexikót, majd egész Latin-Amerikát, Katalóniát és Dél-Ázsiát is a Szűzanya oltalma alá helyezték. Az angol püspökök 1893-ban ajánlották föl Angliát, melyet attól fogva Mária hozományának tartanak.


  • 4 034