Torbágyi Hírek 2023.11.26. Krisztus Király vasárnapja

A jövő heti szentmisék rendje templomunkban:

nov. 28. kedd 18.oo – szentmise
dec. 1. elsőpéntek 18.oo – szentmise
dec. 2. elsőszombat 18.oo – szentmise
dec. 3. advent 1. vasárnapja   8.45 – szentmise

11.15 – szentmise

  • Múlt hétvégén a Szent Erzsébet napi országos gyűjtésre templomunkban 160.000.- Ft gyűlt össze, melyből 96.000.-Ft-ot utaltunk tovább az egyházmegyének karitász célokra.
  • Karitász csoportunk hirdeti továbbá:
  • Nehéz sorsú gyerekek számára ajándékot állíthatunk össze dobozban, ez az Angyalbatyu leadható a plébánián vagy a Czuczor Iskolában.
    • További támogatási lehetőségek, amelyek egészében helyben maradnak:
  • Rászoruló testvéreinket segíthetjük az Ohmüllner Alapítványon és a karitász perselyen keresztül. Az utaláson jelöljük a Karitász célt, vagy a templomban elhelyezett karitász perselybe is dobhatjuk támogatásunkat!
  • Tartósélelmiszer-gyűjtés lesz dec. 10-ig. A templomba vagy a plébániára hozhatjuk adományainkat a szentmisék után, és irodai időben kedden 4-6-ig.

Előre is köszönünk minden jótékonyságot!

  • Csütörtökön, 30-án délelőtt 10 órától a Szent Klára közösség összejövetelére várjuk szeretettel az időseket a plébánián.
  • Pénteken, 1-jén nyílt napra hívja a Czuczor Gergely Katolikus Általános Iskola és Gimnázium az intézmény iránt érdeklődő fiatalokat és szüleiket délután fél 5 órára. Az intézmény a 2024/25-ös tanévre is szeretettel várja a gimnáziumba jelentkezőket. A nyílt napra regisztrálni a gimi@czuczoriskola.hu email címen lehet.
  • Elsőpéntek lesz, a lelki program részletei, szentgyónásra jelentkezési lehetőség a szeretetlelke.hu oldalon. Este 6 órakor a szentmisében Jézus Szíve kegyelmeit kérjük, 7 órától szentségimádáson vehetünk részt. Az imádásban a kiáradó kegyelem által megújulunk Jézus szeretetében. Az imádás lehet közbenjárás részünkről, amikor szeretteinket, lehetetlen ügyeinket, terheinket Jézus jelenlétével átitatjuk. Isten akarata, és mindaz a jó, amit a mennyei Atya adni akar, ott tud megvalósulni, ahova a kegyelmet és az irgalmat beengedjük.
  • Elsőszombaton imádkozzunk Szűz Mária közbenjárását kérve a világ békéjéért!
  • Jövő héten elsővasárnap lesz, délután 3 órakor, továbbá este 6- fél 8-ig szentségimádást tartunk a templomban.
  • A sekrestye előtti asztalnál kapható Kállai Krisztina által illusztrált falinaptár, továbbá egyéb karácsonyi könyvek, gyermek biblia, magyar szentek élete is rendelhetők.
  • Köszönjük Testvéreink gondosságát, akik a 2023. évi egyházfenntartási hozzájárulásukat már befizették, egyúttal emlékeztetjük azokat, akik ezzel elmaradtak. A befizetéseket név szerint nyilvántartjuk, melynek mértéke a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ajánlása szerint a család összjövedelmének 1 %-a. Postai csekk a bejáratoknál található, tüntessük fel a közleményben nevünket, címünket! Utalással is fizethetünk, a plébánia bankszámlaszáma a csekken, a Torbágyi Hírekben és templomunk honlapján megtalálható.

Krisztus Király Ünnepe „Krisztus országol, Krisztus parancsol, Krisztus győz.”

Advent előtti vasárnap ér véget az egyházi év. Krisztus Királyt ünnepeljük, ez a katolikus egyház legfiatalabb ünnepe. Íme a története:

1925-ben XI. Pius pápa úgy látta, egyre többen fordulnak el az egyháztól, erősödött az ateizmus eszméje, fokozódott a szekularizáció. A pápa ekkoriban még Mindenszentek előtt egy héttel, október végén gondolta jónak emlékeztetni a híveket Krisztusra, a megváltóra, a királyra, ezzel az újonnan elrendelt főünneppel.  Az ünnep 1969-ben a II. vatikáni zsinat döntése nyomán került mai helyére a liturgikus naptárban.

Krisztus király ünnepe mozgó ünnep, adventhez igazodik, amikor az új egyházi év kezdődik.

Krisztusra, mint királyra a Bibliában Pál apostol a filippiekhez írt levélben hivatkozik, mikor a koronázás jellegzetes mozzanataival írja le a feltámadással dicsőségbe emelt Krisztus méltóságát.

Ezért fel is magasztalta őt Isten mindenek fölé, és azt a nevet adományozta neki, amely minden névnél nagyobb, hogy Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és föld alattiaké; és minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére.”

A fölmagasztalás megfelel a trónra ültetésnek, a név adományozása a koronázáskor elnyert uralkodói nevet idézi, a térdek meghajlása pedig a hódolatot szimbolizálja. De Krisztus és Pilátus párbeszédében is találunk utalást bőven a királyságra, ezért az első keresztények óta a hívek Jézusra, mint mennybéli királyra gondolnak. Jézus keresztjén minden ábrázoláson ott látható felirat: INRI – Iesus Nazareanus Rex Iudaorum, vagyis Názáreti Jézus a Zsidók Királya. Eredetileg az elítélés okát volt hivatott jelezni, mégis ez ragadt meg a freskók és oltárképek szemlélőiben.

Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat” – hangzik el november utolsó vasárnapján az ünnepi miséken. Vagyis: Krisztus győz, Krisztus uralkodik, Krisztus parancsol”.

Ez a trikolon röpima 1925 óta inti szerénységre ezen a napon a keresztény világot, emlékeztetve arra, hogy Krisztus királysága a leghatalmasabb, ahogyan Jézus feleli Pilátusnak az Újszövetségben: “Az én országom nem e világból való”.

A röpima nem erre az ünnepre született, sokkal régebbi annál. Gyakori feliratelem, és egyike a leggyakrabban elmormolt áldásoknak (benedictio). Már a középkorban gyakori amulettszöveg volt, ráolvasásként, gonosz kiűzésére, áldásra, gyógyításra használta a nép. Legrégebbi magyar szövegváltozatát a Pray-kódexben találjuk: „Cri tus orzagol + Cri tus paranchol + Cri tus goz”. A magyar néphagyomány a népmesékben rendre Krisztus Urunkat említi, és a népi énekekben is Krisztus Urunk szerepel.

  • 4 038