Torbágyi Hírek 2023.08.20. Évközi 20. vasárnap – Szent István király

Most vasárnap, augusztus 20-án este 18.30-tól részt vehetünk a városi Szent István-napi ünnepségen, amelyre meghívót kaptunk polgármester úrtól.

A jövő heti szentmisék rendje:

aug. 22. kedd 18.oo – szentmise
aug. 26. szombat 18.oo – szentmise
aug. 27. vasárnap   8.45 – szentmise

11.15 – szentmise

Péntek este 7-11 óráig csendes szentségimádáson vehetünk részt a templomban, amikor Isten kegyelmével élhetünk abban az időben.

 

Előre jelzünk néhány szeptemberi eseményt:

Szeptember 2-án, szombaton 18 órakor a szentmise a Rozália kápolnában lesz, annak búcsúja alkalmából.

Szeptember 10-én, vasárnap tartjuk templomunk búcsúját, melynek részletes programját később ismertetjük.

Szeptember 16-án, szombat este az Ars Sacra Fesztivál nyitónapján Baracza Szabolcs tart előadást barokk szószékünk restaurálásáról. Az alapos kutatás utáni állapot-visszaállításért 2022-ben a Műemlékvédelmi Világnapon ICOMOS-díjat kapott.

Meghallgathatjuk az évtizedekig szürke álomban, sokszoros festékrétegek alatt rejtőzködő, a főoltár művészi kialakításával egyenértékű szószék eredeti márványimitációjának, az elfedett, aranyozott növényi ornamentikának, és a saját színerejét visszanyert, részletgazdag, új életre kelt bibliai jeleneteknek, feliratoknak az értelmezését. A barokk szószék az „Ige” szentségtartója, Isten újjáteremtő szavának „hangerősítője”

A római katolikus egyház a II. vatikáni zsinaton az igeliturgiát reformálva kötelezővé tette ambó elhelyezését, és igeolvasásra, igehirdetésre, zsoltározásra való használatát. A döntés következtében a szószékek használata szinte megszűnt. A torbágyi templom szószéke feljárótól és feladattól megfosztva, némaságra ítélve, megtűrt berendezésként maradhatott a szakrális térben.

Templomunkban 19 éve kezdődött, és azóta is folyamatos a barokk műtárgyak helyreállítása, melynek anyagi hátterét a templomot látogató hívek adományai, Biatorbágy Város Önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásai biztosítják.

  • 4 036