Torbágyi Hírek 2023.06.04. Szentháromság vasárnapja

jún. 6. kedd 18.oo – szentmise
jún. 10. szombat 18.oo – szentmise
jún. 11. vasárnap  8.45 – szentmise
  • Most vasárnap, jún. 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján délután ½ 5-kor csatlakozunk az országos harangozáshoz, majd 5 órától a megemlékezéshez, amelyre Tarjáni István polgármester úrtól meghívót kaptunk, és plébániánk közössége nevében koszorúzunk.
  • Elsővasárnap van, este 6 órakor lesz szentségimádás a templomban, a délután 3 órás most elmarad.
  • Hétfő este fél 7 – fél 8-ig plébániánk Szentlélekben való megújulásáért imádkozunk a templomban. Mindenkit szeretettel várunk!
  • Jövő szombaton és vasárnap átadhatjuk kárpátaljai testvéreink megsegítésére szánt adományainkat.
  • Jövő szombat Úrnapja előestéje, amikor hagyományosan szentségimádást tartunk templomunkban. Idén 10-17 óráig lesz lehetőségünk az Úr Istennel csendben együtt lenni. Az egész napos szentségimádás egy-egy órájára jelentkezhetünk az alábbi táblázatban: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FoFWqctVoM8KASn7c7kYniMszv0XqI-moDoIJMYVFK8/edit?usp=sharing
  • Jövő vasárnap, jún. 11-én Úrnapja lesz, Krisztus Testének és Vérének főünnepe. Szeretettel hívjuk a régi és új segítőket az Úrnapi sátrak díszítésére és a virágszőnyeg készítésére! A sátrakat plébániánk közösségei díszítik, a templom körül lezárt útszakaszon a virágszőnyeget közösen készítjük reggel 6 órától, egy család vagy baráti közösség vállalhat 2 m-es szakaszokat. Szirmokból kirakott képek a plébánia bejáratánál és a sátrak előtt is készülnek. A parkolókat tudjuk használni.

Az Úrnapi szentmise idén reggel ¾ 9-kor kezdődik, csak ez az egy szentmise lesz! Utána a körmenet a korábbi években bejárt útvonalon halad hangosítással és a Turwaller Musikfreunde Egyesület fúvós-zene kíséretével. A sátrak között óvodás és alsós kislányok fehér öltözetben kiskosárból virágszirmot hinthetnek, hívjuk a frissen elsőáldozottakat is, ők mindannyian a fehér „gyermek-zászló” mellett gyülekezzenek a szentmise után!

Virágszirmokat megelőző szombat reggel 8-9-ig, vagy délután 5-6-ig lehet a plébániapincébe hozni, ill. vasárnap a helyszínre, lehetőleg színenként külön csomagolva. Várjuk azok jelentkezését, akik díszítést vállalnak, vagy szirmokat, virágokat tudnak hozni a szőnyeghez, sátrakhoz: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1lzOnJNk0cY46Lw26OvnnB9DNJDT0YdgOlneQtciJEqs/edit?usp=sharing

Kérjük, akit megszólít ez a felhívás, iratkozzon fel a táblázatba!

Idősebb testvéreinkhez házhoz megyünk a virágokért, tőlük telefonszámot vagy lakcímet kérünk a sekrestyében.

Szentháromság ünnepe – Festum Trinitatis

A nyugati keresztény egyházakban elterjedt háromszemélyű egy Isten ünnepe, mely pünkösd után az első, húsvét után a nyolcadik vasárnapon van. Az ünnepet először a 10. sz. elején tartották meg, de a pápák sokáig vonakodtak, hogy külön meg is szenteljék, hiszen a hittitok magasztalása minden nap, minden istentiszteleten, minden imádságban előfordul. Végül 1334-ben egyetemesen elrendelték ünneplését a római katolikus egyházban. Népszerűségének köszönhetően több protestáns egyház is átvette. A görögkatolikus egyházban ez az ünnep pünkösdhétfőn van, az ortodox egyház pünkösdkor tartja. Legkorábbi lehetséges dátuma május 17., legkésőbbi június 20. Székelyföldön kicsipünkösdnek nevezik.

A Szentháromság kultusza a barokk vallásosságban új hangsúlyozáshoz jutott. Ez az egyházművészetben és a városképeken is visszatükröződött: a Szentháromság misztériuma, az istenség misztikus szintézise, teljessége megfelelt a barokk hierarchikus szellemnek, summázó készségnek. Szentháromság tiszteletére szentelt templomaink már a középkorban föltűntek, de a 18. sz-ban, a pestisjárványok szorongásai között egyenesen korjellemzővé váltak.

A Szentháromság titkát a kinyilatkoztatásból ismertük meg. Jézus megkeresztelkedésekor megnyílt az ég, a mennyből az Atya szózata hallatszott és a Szentlélek galamb képében szállt alá. Jézus megbízta tanítványait: Tegyetek tanítványommá minden népet, kereszteljétek meg őket az Atya, és a Fiú, és a Szentlélek nevében. Isten az Atya, Isten a Fiú (Jézus Krisztus), Isten a Szentlélek. Három személy, egy Isten. Ez a Szentháromság titka.

Több, mint másfél milliárdan vagyunk az Atya és Fiú és Szentlélek nevében megkeresztelve. Sokfelé alkalmazzuk a háromszög alakú Szentháromság-szimbólumot, sok városunk terét díszíti szentháromság-szobor.

Keresztvetésed legyen tudatos hitvallás és őszinte ima!

  • 4 036