Torbágyi Hírek 2023.01.15. Évközi 2. vasárnap

jan. 17. kedd 18.oo – szentmise
jan. 21. szombat 18.oo – szentmise
jan. 22. vasárnap   8.45 – szentmise

11.15 – szentmise

  • Hétfő este 6 órára torbágyi református testvéreink szeretettel hívnak és várnak bennünket közös imádságra a ma kezdődő ökumenikus imahét alkalmából a Torbágyi Református Templomba. A január harmadik hetében évente világszerte megrendezésre kerülő rendezvénysorozat a különböző felekezetű keresztény egyházak egységéért zajlik. Idei témája: „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra”. Ennek szellemében imádkozzunk ezekben a napokban a keresztények egységéért! Az imahét füzete az internetről letölthető: okumen2023imahet.pdf
  • A fenti esemény miatt hétfő este a plébániánk Szentlélekben való megújulásáért folytatott imádság templomunkban elmarad. Találkozzunk a református templomban!
  • Kedden, 17-én este 6 órakor Kelemen Ágnes testvérünk ikonfestészeti életmű-kiállításának megnyitója lesz a Juhász Ferenc Művelődési Központban, Megtalált művészet címmel. A kiállítás február 4-ig lesz megtekinthető.
  • Házszentelésre lehet még jelentkezni a sekrestyében, amelyre lelkipásztori munkatársaink vállalták, hogy házhoz mennek, vagy hazavihetünk szenteltvizet és rövid imaszöveget a sekrestyéből, ill. a templom középső bejáratától, hogy a házszentelést családi körben a családfő vezetésével elvégezzük. A házszentelés hosszabb leírását megtaláljuk az interneten „Házszentelés vízkeresztkor családi körben pap jelenléte nélkül” címmel.
  • Templomunk és plébániánk rendszeres takarításához még 3 új segítő jelentkezését kérjük és várjuk a sekrestyében. A vállalt kétórás feladat ellátására nyolchetente kerül sor, jelentkezésre buzdítjuk női testvéreinket!
  • Kérjük azokat a jegyeseket, akik ebben az évben templomunkban kívánnak házasságot kötni, január hónap során jelentkezzenek a plébánián ügyeleti időben vagy a szentmisék után a sekrestyében!

                                                      AZ IMAHÉT BIBLIAI ALAPVETÉSE (Iz 1, 12-18)

Örömmel adjuk a Testvérek kezébe a 2023. évi imahét vezérfonalát. Izajás próféta egyértelművé tette számunkra, hogy Isten mindig tisztességet és igazságot vár el mindannyiunktól az élet valamennyi területén. Erre a vezérfonalra épül az idei ökumenikus imahét fő üzenete. Olyan gondolatokat kapunk nap mint nap, amelyek erősítik hitünket és erkölcsi értékrendünket. Mind az igehirdetők, mind pedig a hívek számára áldássá lehetnek ezek a gondolatok. Az imaheti füzetet összeállító minnesotai keresztény testvéreink az alábbi szentírási szakaszt választották útmutatásul az ökumenikus imahétre: „Tanuljatok meg jót tenni: keressétek az igazságot…” (Iz 1,17). Isten elvárja tőlünk, hogy figyeljünk oda a másik emberre, törekedjünk jó kapcsolatokra, egyszóval szeressük a másikat. Isten joggal várja el tőlünk, hogy a teremtett világban azzal a lelkülettel viszonyuljunk egymáshoz, hogy mindannyian az ő teremtményei vagyunk. Így szólít fel minket a béke és az egység építésére. Az idézett szentírási szakaszban a próféta keményen ostorozza a korabeli vallásosságot, utalva a hazug áldozatokra, amelyek abban a korban sajnálatos módon az emberek képmutató magatartását tükrözték. Felvetődik a kérdés: előfordul-e hasonló képmutató viselkedés a mai keresztény közösségekben? Vizsgáljuk most úgy ezt az igét (is), hogy önmagunkra vonatkoztatjuk, vagyis: tudok-e ma jót tenni? Igazságos döntéseket hozok-e, tekintettel vagyok-e embertársaimra? Az imaheti füzet kiemelten foglalkozik a rasszizmus kérdéskörével. A rasszizmus azonban nem csak az Amerikai Egyesült Államokban – ahol a füzetet összeállító Minnesotai Egyházak Tanácsa is található – okoz problémákat, hanem szerte a világban. A szerkesztők egységre szólítják a keresztényeket, hogy eredményesebben szálljanak szembe a rasszizmus okozta megosztottsággal és elnyomással is. Olyan világban élünk, amelyben alapigénk különös hangsúllyal bír. Szomszédunkban, Ukrajnában háború zajlik. Nap mint nap erőszakos cselekmények hírét halljuk. Testvérnépek harcolnak egymás ellen. E sorok írásakor naponta több mint tízezer ember lépi át határainkat a háború elől menekülve. Emiatt is lehetséges, hogy itt más hangsúlyokat kap az ige minden körülmények között érvényes mondanivalója, mint a füzetet összeállító minnesotai testvérek számára. A mostani imahét kiváló alkalom lehet arra, hogy önvizsgálatot tartsunk a rasszizmus és a háború kapcsán. Mindkettő a rosszindulat, sokszor a gyűlölet megnyilvánulása, amelyet az uralkodó körök a maguk javára használnak. Nekünk azonban gondolatainkkal és magatartásunkkal a krisztusi egység értékét kell képviselnünk. ezért imádkozva reménységgel kérjük Isten Szentlelkének segítségét, hogy áldott és békés istentiszteleteken lehessen együtt Isten népe az ökumenikus imahéten.

 

  • 4 007