Felhívás szinódusi részvételre

Ferenc pápa kezdeményezésére 2023-ban egyházunkban püspöki szinódusra kerül sor. A Szentatya szándéka szerint a szinódus a helyi egyházakból, alulról induló, Isten egész népét bevonó folyamat legyen. Olyan, lelki megkülönböztetést végző útra kaptunk meghívást, amelyre nem azért vállalkozunk, hogy kedvező képet fessünk magunkról, hanem azért, hogy jobban együttműködjünk Isten történelemben végzett munkájával. A szinódus mindezek mellett nem parlament és nem közvélemény-kutatás, hanem egyházi esemény, melynek főszereplője a Szentlélek. A Szentatya biztos benne, hogy ha kérjük, a Lélek vezetni fog bennünket ezen az úton, és megadja a kegyelmet, hogy együtt haladjunk előre, hogy meghallgassuk egymást és elkezdjük korunk mérlegelő vizsgálatát, szolidaritást vállalva az emberiség törekvéseivel és vágyaival.

A Szentatya kérésére, továbbá Spányi Antal püspök atya kezdeményezésére a mi egyházmegyénkben is együtt gondolkodásra hívjuk a kedves testvéreket, és minden jó szándékú embert az alábbi kérdések mentén:

Mit akar a Szentlélek egyházunkban és egyházunkkal?

Miben kell megújulnia egyházunknak?

Mit kell megtartani, mit kell megváltoztatni, vagy elhagyni?

A keresztségünkből, istengyermeki méltóságunkból eredően mindannyiunk feladata, hogy részt vegyünk az egyház életében és küldetésében. Arra buzdítunk benneteket, hogy imádságban, a Lélek vezetésére támaszkodva egyénileg, családotokban, közösségeitekben elmélkedjétek át, vitassátok meg a kérdéseket és érleljétek ki a válaszaitokat, melyeket január végéig írásos formában várunk a plébániára kihelyezett gyűjtődobozokba vagy a szinodus.torbagy@gmail.com e-mail címre. A válaszleveleken kérjük, tüntessétek fel neveteket, valamint hogy milyen és mekkora közösség nevében írtatok, hogy a javaslatokat kellő súlyozás után egyesítve juttathassuk el a következő egyházmegyei fórumra. Együttműködéseteket előre is köszönve:

Torbágy Római Katolikus Plébánia képviselő-testülete

  • 4 006