Pásztorjáték 2019.12.24.

Hagyomány szerint pásztorjátékra gyülekeztek kicsik és nagyok, gyerekek, szüleik, nagyszüleik 2019. karácsonyán is, december 24-én délután a torbágyi templomban, hogy a szenteste előtti délután a születő kis Jézust népi énekekkel és betlehemes műsorral köszöntsék, várják. Megtelt templomunk, talpalatnyi hely sem volt a templomtérben, a karzaton. A pásztorjáték előtt, szintén hagyományosan Köllő Attila népzenész és zenetanár vezetésével, két citerával és egy helyen szájmuzsikával (szájharmonika) kísérve a Biatorbágyi Népdalkör gyönyörű karácsonyi népénekeket adott elő. A félkörben éneklő népdalosok mindannyian a kör közepén fekvő jászolra, a benne fekvő kis Jézusra figyeltek, neki énekeltek. Felemelő ezeket az énekeket hallgatni, énekelni. Bennük van a népi lélek őszinte Istenvárása, gyermeki szeretete a világ megváltója, a születő Úr Jézus iránt. Jó volt együtt énekelni a népdalkörrel az utolsó éneket, zengett a templom a „Leszállt az ég dicső Királyá”-tól. A szívek emelkedtek a születendő Krisztus jászola felé.

Kis helyszínátrendezés után kezdődhetett a pásztorjáték. Idén a Czuczor Gergely Katolikus Általános Iskola tanulóinak és néhány vendégtanulónak az előadásában tettünk időutazást Jézus korába, születésének kunyhójához. A tanulók bátor játékának, érthető, hangos, tiszta szövegmondásának köszönhetően könnyen átélhető volt a bibliai történet. A szereplők a templom szentélyéhez közeli minden szabad teret „bejátszottak”, így szinte a közönség közé vitték a történetet. A pásztorjátékot furulyamuzsikával és énekkel színesítették. A nagyobb tanulók a szentély hátsó részében árnyjátékot mutattak be, amelyen az Úr Jézus születése körüli események – a születés csodája, a három királyok zarándoklata a gyermekhez a csillag vezette útjukon – vonultak fel, kiegészítve a „betlehemi” jeleneteket.

A pásztorjátékot idén dr. Lehelné Szentjóby Ildikó és Szabó Ágnes tanítók rendezték össze, próbálták a gyerekekkel.

Köszönjük a népdalkörnek, a felkészítő tanároknak és a szereplőknek a felkészülést és a műsort, amivel megörvendeztettek minket! Megható volt ilyen sokan együtt lenni a várakozásban, közösen ünneplőbe öltöztetni a lelkünket!

Ágoston Péter

  • 4 006