Torbágyi Hírek 2022.12.04. Advent 2. vasárnapja

dec. 5. hétfő   6.oo – rorate mise
dec. 6. kedd 18.oo – szentmise
dec. 8. csütörtök   6.oo – rorate mise
dec. 10. szombat 18.oo – szentmise
dec. 11. vasárnap   8.45 – szentmise

11.15 – szentmise

  • Ma a gyerekmise után érkezik templomunkba a Mikulás, a gyerekek itt találkozhatnak vele.
  • Elsővasárnap van, délután 3 órakor is tartunk szentségimádást a templomban.
  • Az adventi időszakban hétfő és csütörtök reggelente 6 órakor rorate misét tartunk.
  • Hétfő este fél 7-től fél 8-ig együtt imádkozunk az Oltáriszentség előtt közösségünk Szentlélekben való megújulásáért a templomban. Mindenkit szeretettel várunk!
  • Csütörtökön, dec. 8-án délután fél 6-ra szeretettel várják az érdeklődőket a Czuczor Gergely Katolikus Általános Iskolába, ahol a következő tanévben induló gimnáziumi képzésről hallhatnak beszámolót. Másnap, pénteken nyílt órákon vehetnek részt a 2023-24-es tanévben induló kilencedik osztály iránt érdeklődők. Részletek, és a nyílt órákra való regisztrációs lehetőség az iskola honlapján található.
  • Szombatonként az esti szentmise előtt fél 6-tól elvégezhetjük adventi szentgyónásunkat.
  • Jövő szombaton és vasárnap átadhatjuk kárpátaljai testvéreink megsegítésére szánt adományainkat.
  • Angyalbatyut le lehet még adni a plébánián, ill. a Czuczor iskolában. Adományt gyűjtünk rászoruló gyermekeknek cipősdobozba csomagolva. Felajánlhatunk játékot, könyvet, édességet, piperét, de ne tegyünk közé törékeny, folyékony vagy romlandó ajándékot! Zacskóban is elvihetjük a gyűjtőpontra, a karitász munkatársai bedobozolják. Ráírhatjuk a csomagra, hány éves fiú vagy lány számára készítettük, tehetünk bele üzenetet, jókívánságot, rajzot. Az adományok egy részét Kárpátaljára küldjük.
  • Az ajtóknál lévő fa gyűjtőládákba a karácsonyi virágdíszre szánt adományainkat dobhatjuk. A perselypénzt továbbra is az átlátszó plexi perselydobozokba gyűjtjük.
  • A sekrestye előtti asztalnál falinaptár és gyerekszínező vásárolható.
  • Az alábbiakban elsőpénteki adventi lelkinapunkról olvashatunk egy rövid beszámolót.
 Elsőpénteki adventi lelkinapunkról

A szentmise útravalójaként elgondolkodhattunk azon, hogy mit is várunk az adventtől. Egy kellemes lelki élményt, vagy újjá akarunk születni, Krisztushoz tartozni, Isten országát építeni, és ezért tudunk-e áldozatot is hozni?

Gitáros zenés dicsőítés után világi lelkipásztori munkatársaink meséltek arról, hogyan indult mintegy tíz éve a péntek esti szentségimádás templomunkban. Tanúságtételt hallhattunk Tombor Krisztián, Kolos Levente és Gakovic Dániel testvéreinktől arról, hogy a szentségimádás miként formálja át az ember lelkét. Ha a csendben elhagyjuk a külső embert, átengedjük magunkat, a szívünket Krisztusnak, felfedezzük a belső embert, ahol Krisztus él mibennünk. Ha hagyjuk, Ő elkezd működni bennünk, Ő átformálja, irányítja az életünket, számunkra boldogító módon. Ilyenkor más dimenzióba kerülhet a figyelmünk, szívünk mennyei születése ez.

December 8. Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepe

Ezen a napon, kilenc hónappal Mária születésnapja előtt ünnepeljük az ő szeplőtelen fogantatását. Keleten, egyes helyeken már a 10. és a 12. sz. között megemlékeztek róla. Nyugaton először Canterburyi Szent Anzelm vezette be az ünnepet egyházmegyéje számára. 1854-ben a szeplőtelen fogantatás tanát dogmává nyilvánították.

A szeplőtelen fogantatásnak semmi köze Jézus megtestesüléséhez, ahhoz a pillanathoz, amikor a mennyei Atya akaratából és a Szentlélek közreműködésének köszönhetően Jézus megfogant Mária méhében. Mária szeplőtelen fogantatása időben jóval korábbi esemény, amely Szűz Mária születése előtt kilenc hónappal történt. Könnyen kiszámíthatjuk, hogy az ünneptől, azaz december 8-tól számítva éppen kilenc hónap múlva, szeptember 8-án lesz Mária születésének ünnepe, amit Kisboldogasszony napjának nevezünk a magyar hagyomány szerint. A szeplőtelen fogantatás azt jelenti, hogy Mária életének első pillanatától, azaz fogantatásától kezdve mentes volt a bűntől. Értelemszerűen nem az ő érdemének kell ezt tekintenünk, hanem a mindenható Isten kegyelmének, aki fogantatásától kezdve megóvta őt az áteredő bűn következményétől. Illő volt ugyanis, hogy Isten Fiának anyja egészen tiszta legyen, mert Isten szentségéhez nem illik a bűn. Mária tehát bűn nélküli asszonyként várta gyermeke, Jézus születését. Mi is készüljünk az Úrral való találkozásra azzal, hogy a szentgyónásban Isten kegyelmének és irgalmának köszönhetően megszabadulunk bűneinktől.

  • 4 028