október 2024 hónap bejegyzései

Torbágyi Hírek 2024.10.13. Évközi 28. vasárnap

Jövő heti miserendünk:

okt. 15.

 

kedd 18.oo szentmise
okt. 19. szombat 16.oo szentmise – bérmálás
okt. 20. vasárnap   8.45

11.15

szentmise

szentmise

  • Ma átadhatjuk adományainkat kárpátaljai testvéreink javára.
  • Október hónapban a pénteki szentségimádás során este 7 – 11 óra között óránként más-más titokkal elimádkozzuk a teljes rózsafüzért, hagyva fél órát a csendes imádásra is. Segítségül mutatjuk a rózsafüzér titkok leiratát, valamint tíz tanácsot Szt. II. János Pál pápától, a rózsafüzér imádkozásához:

https://bizdramagad.hu/uploads/tamogatas/hogyan_imadkozzuk_a_rozsafuzert_A4.pdf

https://www.magyarkurir.hu/hirek/hogyan-imadkozzuk-rozsafuzert-tiz-tanacs-szent-ii-janos-pal-papatol

  • Októberben a szombat esti szentmisék előtt 17.20-tól, a vasárnap reggeli szentmisék előtt 8.05-től rózsafüzért imádkozunk a templomban, Rózsafüzér közösségünk vezetésével.
  • Jövő szombaton, okt. 19-én délután 4 órakor Spányi Antal megyés püspök atya bérmál templomunkban.

Ezen a szombaton este 6 órakor nem lesz szentmise.

  • Előzetesen hirdetjük idős testvéreinknek, hogy a Szent Klára Csoport következő összejövetelét a megszokottnál egy héttel előbb, 24-én, csütörtökön tartjuk 10 órától a plébánián. István atya lesz a vendégünk, ő vezeti a beszélgetést Mindenszentekről, halálról, gyászról. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
  • Jövő szombaton és vasárnap – hagyományosan október harmadik hétvégéjén – az ország valamennyi katolikus templomában gyűjtést tartanak a missziók javára. Kérjük a testvérek nagylelkű támogatását!
  • A templom és a plébánia tisztán tartásához még mindig várunk asszonytársakat! Az Oltáregylet már 8 csoportban működik, ez azt jelenti, hogy mindenki csak nyolchetente egyszer kell jöjjön kb. másfél-két órás szolgálatra.
  • A múlt szombati pannonhalmi zarándoklat beszámolóját alább olvashatjuk.

Pannonhalmi zarándoklat „Nem az emberek miatt követem Krisztust és az Ő Egyházát, hanem Krisztus miatt.” (Bill Peckman atya)

A torbágyi plébánia lassan formálódó zarándok-közössége október 5-én Pannonhalma felé vette az útirányt. A délelőttöt a „Tricollis” (három domb) természeti szépségeinek felfedezésére szántuk. A sárga jelzésen haladva sétáltunk a Lombkorona tanösvényen az év kilátójának megválasztott Boldog Mór kilátóig. Az elmúlt napok esős-párás időjárása után kegyelemként éltük meg a kitisztult légkört, és az egyik irányban Győrig, a másik irányban az Alpokaljáig elénk táruló látképet. Az erdei sétányon kis kitérőt tettünk, és megkerestük a felújításon frissen átesett Boldogasszony-kápolnát. Örömmel fedeztük fel az egyik barokk mellékoltár „rokonságát” a mi torbágyi templomunk Páduai Szt. Antal oltárával, mivel mindkettőn Szent Katalin és Szent Borbála alakját is láthatjuk. A reggeli induláskor zarádoklatunk minden mozzanatát papjainkért ajánlottuk fel, ezért a kápolnában együtt mondtuk el a Prohászka imaszövetség imádságát „Papokért, szerzetesekért és hivatásokért”. Ennek aktualitását a közelgő Prohászka évforduló is erősítette. A sétát az apátság gyógynövénykertjében és az arborétumban folytattuk, igaz, a 20 hektáros területnek csak egy kis töredékét tudtuk bejárni. A diákotthon ebédlőjében elköltött ebédet követően csendes áhítattal hallgattuk a szerzetesek napközi zsolozsmáját a Bazilikában. Jó érzés tudni, hogy a helyet a bencéseknek adományozó Géza fejedelem kérésére, tehát több mint 1000 éve, Pannónia Szent Hegyén naponta imádkoznak a szerzetesek hazánkért. Ezt követően tárlatvezetés keretében mutatták be csoportunknak a 800 éves jubileumát ünneplő Bazilikát; az altemplomot, ahol Szent Márton csont- és Habsburg Ottó szívereklyéjét őrzik, a kerengőfolyosót és a könyvtár-épületet. Mindeközben hallhattunk az apátság múltjáról és jelenéről, megtekinthettünk több időszaki kiállítást (Nyolc 100 év, Kincstár, Uros apát és műve), amelyek kifejezetten az 800 éves évfordulóhoz kapcsolódnak.

Hazafelé tartva, kb. félúton, Császár településen állt meg az autóbuszunk. A zarándoklatot záró szentmisénk előtt megismertük a Szent Péter és Pál tiszteletére szentelt barokk templom belső terét, melynek minden négyzetcentiméterét Stefanus Dorfmeister festette, a főoltárképpel és a négy mellékoltárképpel együtt. Ezzel egyedülálló művészeti alkotást hozott létre, fokozva még azzal, hogy a három mennyezeti freskót három különböző művészeti stílusban (barokk, klasszicista és romantikus) keretezve alkotta meg, copfstílusú oldalfalakkal.

A papjainkért felajánlott szentmisét követően mentünk át a szomszédos látogatóközpontba, hogy megismerjük az egykori császári plébános történetét. Wohlmuth Ferenc a Tanácsköztársaság idején halt vértanúhalált, boldoggá avatási eljárása folyamatban van.

A tartalmas nap végén a megélt eseményekre visszagondolva, csendesen beszélgetve, énekelve érkeztünk vissza Biatorbágyra.

Köszönjük az Ohmüllner Márton alapítvány helyi civilpályázaton elnyert támogatását, mellyel a részvételi díj jelentős részét átvállalta!

Dori Gabriella

Torbágyi Hírek 2024.10.06. Évközi 27. vasárnap

Jövő heti miserendünk:

okt. 8. Szűz Mária,

Magyarok Nagyasszonya

kedd 18.oo szentmise
okt. 12. szombat 18.oo szentmise
okt. 13. vasárnap   8.45

11.15

szentmise

szentmise

  • Elsővasárnap van, délután 3 órakor szentségimádást tartunk a templomban.
  • Hétfő este fél 7- fél 8-ig újra együtt imádkozunk plébániánk közösségének Szentlélekben való megújulásáért a templomban. Bárki csatlakozhat imacsoportunkhoz, mindenkit szeretettel várunk!
  • Kedd este 8 órától folytatjuk felnőtt hittan keretében az evangéliumról szóló tanulmányainkat a plébánián. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
  • Péntek este 7 – 11 óráig szentségimádásban találkozhatunk az Úr Jézussal templomunkban.
  • Október hónapban a szombat esti szentmisék előtt 17.20-tól, valamint a vasárnap reggeli szentmisék előtt 8.05-től rózsafüzért imádkozunk a templomban Rózsafüzér közösségünk vezetésével.
  • Jövő szombaton és vasárnap átadhatjuk kárpátaljai testvéreink megsegítésére szánt adományainkat.
  • A templom és a plébánia tisztán tartásához a megüresedett 4 helyre eddig 2-en jelentkeztek. Várunk még lelkes asszonytársakat!

Egyházfenntartási hozzájárulás

Plébániánk 2023-as számadása és 2024-es tervei alapján beszámoló-köszönő levelet kézbesítettünk a nyáron azoknak, akik 2023-ban hozzájárultak plébániánk fenntartási költségeihez – a perselybe dobott adományokon felül is.

A naptári év vége felé haladva emlékeztetjük Testvéreinket a 2024-es egyházfenntartási hozzájárulás befizetésére. Ez a kötelezettség, és a hozzá kapcsolódó jogok csak a plébániánk tagjait illetik meg. Név szerint kerül nyilvántartásra, így köteléket jelent a Torbágy Római Katolikus Plébániához.

A hozzájárulás mértéke a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ajánlása szerint az éves nettó jövedelem 1 %-a, melyet be lehet fizetni a templombejáratoktól elvihető postai csekken, vagy átutalással egyösszegben, illetve részletekben. Kérjük, minden esetben adjuk meg a közleményben nevünket és címünket! A plébánia bankszámlaszáma: CIB Bank: 10702105-47520503-51100005

Köszönjük azok gondosságát, akik ezt már megtették!

  • 4 210